Blogg Cecilias Trädgård

Blogg Cecilias Trädgård

Om trädgården genom året


Några av de många trädgårdar jag byggt de senaste femton åren har funnit vägen in i trädgårdspressen. På min hemsida ceciliasdesign.se kan du läsa om min första stora anläggning i Pixbo, en triangelformad praktrabatt vid en gammal lanthandel på Tjörn, och två av mina egna visningsträdgårdar - den ena nära Kungsbacka 1996, den senaste byggd 2009 nära Varberg.
Här kommer du att kunna njuta av senaste nytt från min ekologiska trädgård i Tvååker!

Höstens kursprogram!

KURSERPosted by Cecilia Sundholm 2018-07-13 09:55

Är du sugen på att utveckla dina kunskaper i trädgårdsdesign eller trädbeskärning? I augusti startar jag höstens kurser i samarbete med Medborgarskolan. Välkommen med frågor till mig - 0736 643230 - eller till Jesper på MBS 0764 964591.

Lär dig mer om höstbeskärning av körsbär, plommon och andra stenfruktträd! Lördagen den 25/8 samt 1/9 kl 10-1515 går vi loss på den gigantiska fruktlunden på Esbjörs gård nära Torpa kyrka. Medtag kläder efter väder, fikakorg, och de verktyg du har. Gärna stege också...

I oktober blir det extrainsatt dagskurs på Bosagårdens musteri och fårfarm i Stamnared för er som behöver träna på höstbeskärning av äppelträd. Det passar bäst när man vill minska trädens tillväxttakt (i motsats till vårbeskärningen som sätter fart på grenproduktionen... )

Höstbeskärning passar även bäst för mer exotiska frukt- och prydnadsträd - ovan är det mitt trädkvitten (cydonia oblonga) som satt enorma mängder frukt i år och nog kommer att behöva klippas ur vad det lider...

Grundkursen i design startar i min trädgård och ateljé den 18/9 kl 18-21. De av er som vill besöker vi, annars håller vi till i min trädgård och i ateljén. Vi tränar design både ute och inne, och gemensamt bestämmer ni vad som känns viktigast att prioritera under våra fem träffar..

Designkurs fortsättning startar 30/10 kl 18 och under fyra träffar kan ni välja att arbeta med personligt valda projekt - färg, växtval för en planerad rabatt, eller kanske formgivning av en altan. Lokal som ovan, men kanske vi mest håller till inomhus...

Välkomna till en stimulerande höst hälsar Cecilia!  • Comments(0)//blogg.ceciliasdesign.se/#post165

Tusen trädgårdar 1/7!

Blommor och bladerPosted by Cecilia Sundholm 2018-06-29 12:36

Nu på söndag är det åter dags för alla trädgårdsbitna att krylla runt i trädgårdar, parker och koloniområden över hela Sverige. Jag och min nya hjälpreda Sandra håller öppet mellan klockan 10 och 17, och vädret lär bli lagom soligt och inte för hett.

Hos mig kommer du att träffa på både öppen jord - nya rabatter på G - och massor av vilda örter, ogräs och marktäckare av mer ovanliga slag... Biologisk mångfald måste kosta lite ansträngning - och det naturliga är INTE bar jord men täckt...

Nu finns det förstås ogräs som varken är jätteroliga att tampas med - vass och kirskål till exempel - eller ens speciellt nyttiga. Till MINA favoriter hör nässlorna som ger fjärilslarverna mat, och mig med. Och så alla former av vilda ärtväxter som förser jorden med kväve och fåglarna med höstfoder. Kråkvickern blommar nu och är ljuv men kortlivad i sommarens buketter. Lupinerna däremot är läge att försöka utrota - och definitivt inte låta gå i frö. Men ni vet väl hur det är. Ambitionsnivån är alltid något högre än verklighetens verkstad...

Till det roligaste i min nu nioåriga trädgård hör alla självsådda "tamväxter" - krolliljor i rosa och aprikos färgskiftningar, nya funkiahybrider från några av de femtio köpesorterna, trolldruvor, och bebisar av buskpion, rosenpion och lactiflorasorter.

Bland de många gammaldags perennerna jag samlat på mig under åren finns den varmgula dagliljan från Villa Thalassa i Helsingborg, och tåliga gamla höstflox som sällan drabbas av mjöldagg. Och så de där 100 sorterna luktpion förstas - den äldsta från 1846 och den yngsta från 1980. Har vi tur är några fortfarandei blom på söndag, ihop med ett sextiotal historiska rosor... Välkomna hälsar Cecilia och Sandra!

Och i paviljongen visar jag 1700-talstecknaren Dionysios Ehrets fantastiska blomsterbilder, ihop med egna fotografier från parken..
  • Comments(0)//blogg.ceciliasdesign.se/#post164

De franska pionerna är i blom!

SÄLJES - pionerPosted by Cecilia Sundholm 2018-05-31 14:50

Går det fort ELLER??? I morse gick jag en runda i trädgården, där de flesta av luktpionerna börjat slå ut. Två veckor tidigare än förra året...

Mina senast köpta sortklenoder från Frankrike 2015 kommer att gå i blom för första gången, och går att tinga för dig som är hugad. Betald piondelning skickas i höst!
  • Comments(0)//blogg.ceciliasdesign.se/#post163

Pionöppet 2/6 till 10/6 kl 12-15!

SÄLJES - pionerPosted by Cecilia Sundholm 2018-05-28 10:09

Första vågen luktpioner lär slå ut redan före helgen, men jag håller öppet för allmänheten från och med lördag 2/6 för er som inte bokat gruppvisningar.

Det går fort nu med på- och utblomning... Maskrosorna och blåregnet och bondpionerna har redan satt frö, och beroende på fortsatt värmebölja eller svalka kan mina hundra luktpionsorter blomma över före midsommar...

Den enda buskpion som ännu står i knopp (överst) är Souvenir de Maxime Cornu från förra sekelskiftet. Gigantisk nedhängande gul dubbel blomma som ser ut att vara doppad i hallonsaft. (Ättling till den gula buskpionarten P lutea som kommer att gå i frö i år igen, så det lär bli bebisar till salu!)

Annars är det klippning som gäller. Döda rosgrenar, överdrivet frodigväxande prydnadsbuskage och en och annan död björnbärskvist. Välkomna till Västsveriges största levande pionmuseum med ständig WORK IN PROGRESS! Cecilia S.
  • Comments(0)//blogg.ceciliasdesign.se/#post162

Pionmuseet öppnar den3/6!

Blommor och bladerPosted by Cecilia Sundholm 2018-05-23 10:13


  • Comments(4)//blogg.ceciliasdesign.se/#post161
Next »