Blogg Cecilias Trädgård

Blogg Cecilias Trädgård

Om trädgården genom året


Några av de många trädgårdar jag byggt de senaste femton åren har funnit vägen in i trädgårdspressen. På min hemsida ceciliasdesign.se kan du läsa om min första stora anläggning i Pixbo, en triangelformad praktrabatt vid en gammal lanthandel på Tjörn, och två av mina egna visningsträdgårdar - den ena nära Kungsbacka 1996, den senaste byggd 2009 nära Varberg.
Här kommer du att kunna njuta av senaste nytt från min ekologiska trädgård i Tvååker!

Vårpremiär den 1/4!

SÄLJES - växterPosted by Cecilia Sundholm 2018-03-14 10:28

På påskdagen är det våröppet i min trädgård kl 12 till 15. Shoppa loss på ovanliga rosor, perenner, tinga lokalt odlade fruktträd eller passa på att fråga mig till råds om design och växtval för din trädgård!

Välkommen hälsar Cecilia Sundholm, designer och anläggare  • Comments(0)//blogg.ceciliasdesign.se/#post153

Fröer och plantor till salu i september!

SÄLJES - växterPosted by Cecilia Sundholm 2017-08-21 11:06

Nu är det snart dags att shoppa loss bland årets fröer! Här är det en gammal sorts ettårig vallmo med ursprung i Skåne - rosa med fransar och limefärgad mitt! Nedan är en ovanlig sorts bolltistel, Veitch´s blue, som har mycket starkare färg än den vanliga, blommar längre och växer lite mer upprätt. En pärla med andra ord! eftersom det är en namnsort från en känd engelsk plantskola kommer frösådderna att variera, men några blir nog lika moderplantan!

Roligt nog fick jag två vita bolltistlar i den vanliga blå ruggen, som kan vara spännande att fröföröka. Alba-formerna brukar vara recessiva, dvs ej dominanta, vilket syns här på bilden - bara två stänglar har blivit vita bland alla blå...

Har även frö från diverse rönnar och vildaplar för dig som är äventyrligt lagd... Bland aplarna finns typ 15000 sorter registrerade, vilket antyder att de parar sig som kaniner, med ständigt nya varianter av blom-, blad- och bärfärger. Själva sådden är enkel - skölj väck fruktkött, torka de små kärnorna, och så ute i december i en torv- och sandblandad jord. Precis som rosfrön från nypon gror de när vårvärmen kommer.

En prydnadsapel som lär ska vara fröäkta är Malus sargentii. Som namnet antyder, blomsterapel, blommar den överdådigt i vitt i maj, och får sedan pyttesmå vildäpplen till glädje för höstflyttande pippisar.

En ettårig växt med ursprung från Polen har jag tyvärr inte namn på, så om någon känner igen den lägg in ett meddelande!! Frön finns till salu i höst.

Stora 8 centimetersblommor i augusti september, och vackert pälsiga blad..

Hälsar Cecilia  • Comments(0)//blogg.ceciliasdesign.se/#post134

Vårblommor och fruktträd till salu!

SÄLJES - växterPosted by Cecilia Sundholm 2017-04-18 16:01

Shoppa lokalodlat, giftfritt, med gamla anor... Just nu har jag ett antal gamla päron-, äppel- och plommonsorter till försäljning till bra priser. För dig som vill bära hem något mindre skrymmande har blåsipporna fått hjälp av myrorna de senaste åren och förökat sig å det vildaste. Som vanligt betalar man efter storlek - små plantor kostar mindre än stora alltså, för dig som gärna väntar på riklig blom...

I helgen lyfte jag de första självsådda buskpionbebisarna till några hugade besökare. Eftersom de bor i zon tre - fyra är det en bonus att rotäkta buskpioner klarar zon 5 - medan de flesta som saluförs är ympade på luktpionrötter och bara klarar zon två.

I förmiddags hade jag finfrämmande i trädgården - Radio Hallands flygande reporter och jag gick runt och pratade ekologi, ogräs, och jordkvalité. Mycket mysigt!

Alltmedan min hjälpreda Simon lyfte rotäkta rosor, smällspireor och perenner. Nu är det bara krukningen kvar...

Jag gläds faktiskt åt det svala vädret som får julrosblomningen att vara längre än vanligt. Och om någon undrar över det röda skottet ovan så är det första fröbarnet från min gula buskpion - Paeonia lutea nedan. Överallt tittar pioner upp ur marken, och de första arterna slår nog ut redan i mitten av maj... Välkomna!
  • Comments(0)//blogg.ceciliasdesign.se/#post120

Växt- och prylmarknad den 1 och 2 april!

SÄLJES - växterPosted by Cecilia Sundholm 2017-02-22 10:53

Välkommen till vårmarknad i Cecilias Trädgård! Mellan klockan 12 och 15 kan du ögonshoppa, få tips om din egen trädgård och köpa små och stora rosor, fruktträd, och perenner i drivor. Det mesta är ekologiskt odlat och har INTE rest hit i pyttekrukor från Holland... Många av mina växter är kulturarv från gamla trädgårdar i Halland, och har bevisat sig vara friska, pigga och långlivade.

Nu börjas det - en sprillans ny säsong i det gröna!  • Comments(0)//blogg.ceciliasdesign.se/#post108

Delning av pioner - del 2!

SÄLJES - växterPosted by Cecilia Sundholm 2016-09-13 14:51

En av mina favoritpioner hör till världens mest älskade - och lanserades år 1856... Duchesse de Nemours har allt - doft av liljekonvalj, nätta plattdubbla blommor som vissnar snyggt, och drivor av sidoknoppar som ger lång blomningstid. Dessutom går den snabbt i blom efter omplantering - även när saluroten är liten. Men det finns gränser - här nedan är den högra av tre delningar för liten för att orka igenom vintern utan specialskydd, och får därför stå på tillväxt med ett litet halmtäcke i en av mina förökningslådor.

En av mina andra favoritpioner härstammar från Tyresö slott och sekelskiftet 1900. Också den är vit, men med en ljuvlig rosa schattering under de nedersta blombladen. I lördags fick jag hjälp att lyfta den - Jennie som stått på kö ett par år för att få köpa en delning skötte ena grepen och jag den andra för att knixa jätteroten ur jorden. Här ligger den till tork i skottkärran, och idag går den att dela utan risk för skador....

Som synes kan pionrötter se ut lite hur som helst, och skiljer sig dessutom när det gäller hur lätta de är att dela. Viktigast är att orka vänta - efter någon dag eller två har rötterna dragit ihop sig, vilket gör det lättare att få loss slingerrötterna från varann. Nedan är det den flerfärgade från Tyresö som legat till tork sen i fredags. Idag tisdag gick det lätt att rucka på heffaklumpen och hitta de svagaste länkarna inne i kronan (den del som har nästa års blad- och blomskott, och som håller samman de morotsartade rötterna). Ibland är dock kronan ett enda massivt block som man bör undvika att skära isär, och det gör vissa sorter extremt svårdelade...

Jämför den nylyfta rotklumpen, som verkar nästan omöjlig att bena isär utan stort svinn...

Sedan gäller det att få ner storleken på roten. Optimalt är 5 till 9 ögon - att jämföra med den mängd klippta bladskaft som jag just klippt ner. För stora delningar ger sämre blom, och risk för att man lämnat kvar dolda skador eller rötangrepp. Nedan har två delar blivit tre...

Kolla sedan om brottytorna behöver renskäras. Ju mindre snittyta, desto mindre risk för framtida sjukdomar...

Med en ren vass kniv gör man lätt ett rakt i stället för fransigt snitt - och låter torka ett par timmar före plantering förstås.

Av en jätterot bidde det alltså fyra jätteplantor varav en rest till Skåne idag, och den andra flyttar till en koloni i Göteborg från och med på lördag. Och givetvis kommer alla att blomma till sommaren! (Soffan stannar dock i parken...)  • Comments(2)//blogg.ceciliasdesign.se/#post88
Next »