Blogg Cecilias Trädgård

Blogg Cecilias Trädgård

Om trädgården genom året


Några av de många trädgårdar jag byggt de senaste femton åren har funnit vägen in i trädgårdspressen. På min hemsida ceciliasdesign.se kan du läsa om min första stora anläggning i Pixbo, en triangelformad praktrabatt vid en gammal lanthandel på Tjörn, och två av mina egna visningsträdgårdar - den ena nära Kungsbacka 1996, den senaste byggd 2009 nära Varberg.
Här kommer du att kunna njuta av senaste nytt från min ekologiska trädgård i Tvååker!

Växthusdesign 2018

SÄLJES - designrådPosted by Cecilia Sundholm 2018-02-05 11:45

Klart jag måste ha ett tomatväxthus!! Tanken föddes utan att jag visste var den fick luft ifrån och platsen var ju given - det vill säga den enda plana ytan jag har kvar i parken... Med lite grejor i vägen bara... Men halmen kan jag ju grunda markbäddarna med (så länge som den balen legat är den nog lagom komposterad för att ge tomatisarna en finfin start!) Och gratis-stenarna som en anläggare dumpade innanför dubbelgrindarna i höstas får väl min hjältemodiga anställde rulla iväg nån gång framöver... Some other day.

Design handlar om mer än inspiration, jag vet. Men den visar vägen. Och ger uthålligheten som behövs när alla praktiska val och problem anfaller en bakifrån. Jag känner ju redan doften av varma tomatblad, ser tydligt alla basilikaplantorna som undervegetation, och en slinga av den där läckra kinesiska Xin tai-gurkan på väg uppför ett snöre... Snöre!? OCH HUR SKA DET FÄSTAS DÅ???

Ända sedan jag valde att byta en karriär som fotolärare och tidningsskribent mot en osäker framtid som trädgårdsdesigner och anläggare i slutet av 90-talet har jag haft hjälp av den gode Goethes ord om att våga välja med hjärtat. För, som han skrev - När man följer sin ingivelse kommer som på ett nästan magiskt sätt alla möjliga människor och omständigheter till ens hjälp...

Så vem dök upp med grävmaskin igår som av en händelse. Och hade tid över att brumma väck stenbumlingarna. Jo killen som har fått i uppdrag av hyresvärden att lägga om plattorna på framsidan av vårt hus, men först var tvungen att skrapa bort några kvadratmeter asfalt... Därav seriöst stor maskin. Tack Goethe.

Och tack Runåbergs för de förföriska texterna om tomatfröer. Som tur var såg jag inte den där raden om att de helst skulle odlas i växthus förrän fröna kommit.

Och sedan såg jag Åke Truedssons bild av 257 klasetomater - klart man måste odla Gelbe Dattelwein!! I HUR STORT VÄXTHUS!?

Stenarna är nu i alla fall inte INNE i huset... Och på väg till affären såg jag en jättehög med virke som bara verkade vänta på att få följa med mig och Goethe hem. Häpp!  • Comments(2)//blogg.ceciliasdesign.se/#post148

Cecilias Trädgård 2009: Parkbygget!

SÄLJES - designrådPosted by Cecilia Sundholm 2017-03-17 14:59

I tisdags träffade jag vårens första designkursare i Falkenberg. Ett piggt och entusiastiskt gäng som nu ska lära sig "allt" om trädgårdsdesign på fem tisdagkvällar. Det blir nog lätt. Hittade några scannade bilder från när jag startade MITT projekt - visningsträdgården här på Munkagård. Den nedersta bilden var den första jag tog, i början av april 2009. Var börjar vi? sa mina arbetare otåligt...

Att jag överlevde...

Jag minns hur stolt jag var när jag kom på vilken form jag skulle ha på min första pionträdgård - "piongenbanken i Gröninge" som jag kallade den. Jag hade fått låna grannens gräsmatta mittemot mitt torp, och tyckte att gamla pionsorter väl krävde gammaldags formgivning typ klosterträdgård.Några år därefter fylldes Gunnels (och min) trädgård med besökare från när och fjärran som doftade sig fram mellan överdådiga pionplantor.

2009 hade ambitionsnivån - och utrymmet! - växt lite grann. För första gången kunde jag bygga en trädgård helt från en plan yta på circa 2000 kvadrat. Så här blev det...
  • Comments(0)//blogg.ceciliasdesign.se/#post116

Bara fantasin sätter gränser...?

SÄLJES - designrådPosted by Cecilia Sundholm 2017-03-07 15:44

Gå in på en bilverkstad och fråga om de kan bjuda på några tips så du kan fixa generatorn på egen hand. Be sedan en trädgårdsdesigner om några bra tips, inför dina markarbeten. Varför antas jag använda min "fantasi" och mekanikern inte?

Enligt en forskare i kreativitet tar det sisådär 10000 timmar att bli en mästare på något. Lägger man en timme i veckan på att utvecklas inom ett ämne tar det 196 år. Lägger man tre timmar i veckan går det på ynka 64 år att bli en mästare.

Personligen har jag de senaste 18 åren lagt hela min kraft (OCH även fantasi och styrda visualiseringar) på att bygga trädgårdar, naturmiljöer och trolska rum. Jag har lyft, flyttat, delat och planterat oräkneliga växter, umgåtts med andras visioner, kunnande och trädgårdsbyggen, och dirigerat ett otal grävmaskinister, hjullastare och trädgårdsarbetare. Med 20 timmar per vecka hamnar jag på 18700 timmar. Så om jag får ge ett tips är det följande: Anlita nån som kan...Och som har mer än fantasi.

En av mina vårkunder har precis blivit med sekelskifteshus och vidhängande snårdjungel. Man kan lugnt säga att de inte ser träden för bara skog. Under mitt besök frös vi oss runt bland förväxta björkar, travar av fällen och sanka dikes-gölar. Det de heller inte kan se är den i fastighetsreklamen så vaga men frestande "potentialen". Det är det JAG tar betalt för - att se det som skyms av oytor, oharmoniska trädgårdsrum och pinniga trädben. Det ska bli spännande att återkomma när gallringen är klar. Jag ser redan den nya skugglunden, komplett med det lilla diket...
  • Comments(0)//blogg.ceciliasdesign.se/#post113

Platsanalys och anläggning

SÄLJES - designrådPosted by Cecilia Sundholm 2017-02-28 14:51

Ibland bokar mina kunder in mig innan all markplanering gjorts, och utrymmet för innovativa lösningar finns kvar. På en tomt strax utanför Tvååker var muren planerad och på väg att byggas. Den mer organiskt formade stenanläggning jag valde hällar till gav en spännande kontrast till den strikta muren. De upphöjda kanterna ger plats för bättre jorddjup - och de växter som planteras har större chans att trivas.

Den nedre delen av tomten rymde något som artigt kunde kallas syrénberså - Ett snår av fulklippta buskar och rotskott, ihop med en mindre pigg apel som senast gav fem äpplen, en halv ek, en lekstuga på väg bort, och några körsbärsträd som heller aldrig gett mycket frukt. Kunden slog ut med armarna lite hjälplöst och sa: Vad ska vi göra med det här??

Varken uppifrån vägen eller nerifrån parkeringen var dungen någon direkt skönhetsupplevelse, och platsade definitivt under rubriken "oyta". Men anledningen till att jag föreslog total utrotning var att syrénrötterna skulle bli ett aldrig sinande problem, skymma den planerade muren, och omöjliggöra plantering av något annat och roligare. Eller planering av något annat - till exempel en sittyta med en vacker spaljé som insynsskydd.  • Comments(0)//blogg.ceciliasdesign.se/#post112

Yta, material och positionering - Maris skugglund

SÄLJES - designrådPosted by Cecilia Sundholm 2017-02-24 12:02

Mari Ragnhult är konstnär med fantastisk känsla för färg och ett säkert öga för naturens rikedom på detaljer. Vi delar kärleken till både form och natur, men det var ändå nervöst att få förtroendet att bygga om hennes igenväxta slänt. Det är inte ofta jag rekommenderar totalslakt av en yta, men när jorden är full av vinda och kirskål måste den bort. De stora rododendronbuskarna behövde lyftas eftersom de skymde utsikten från ateljéfönstren, och fick bilda stomme till den nya anläggningen.

Mina designelever brukar fråga: "Men vad ska man börja med?! Växterna? Eller gångarna??" Och trots femton års designkurser har jag lika svårt att svara. För själv börjar jag olika varje gång... Ofta är det platsen, inte plantorna som blir startpunkt. Marklutning kräver något slags nivåbyggande - åtminstone om man har som mål att växterna ska trivas... Vart marken lutar - åt söder eller norr - hur blåsigt läget är och den befintliga jordmånen styr också växtvalen. Och så sätter omgivningen sina gränser. Skuggande träd, törstiga björkrötter, omfångsrika grannhäckar eller byggnader behöver tas med i kalkylen, etc, etc, etc.

Ett råd jag brukar ge är: Börja med det viktigaste! I Maris slänt valde jag att låta hennes fars frösådda rododendron dominera - både i höjd och i position. Från huset sett bildar de en slags portal vänster och höger om siktlinjen - och styr därmed både hur stor ytan måste bli för att det inte ska se för trångt ut och var gången måste hamna... Deras position styr även övriga växters placering. För om något annat tillåts bli bredare högre eller stiligare, då ÄR ju inte roddisarna "viktigast" längre! Lägre grupper av julrosor fungerade jättebra, liksom lägre långsamväxande lönnar.

Pallisaden byggd av ekstockar avgränsar den nivå som kommer att innehålla en hemmabyggd stocksoffa och fler av Maris naturstilleben. Nu i februari ska det transporteras drivved att komplettera fågelbo-installationen (översta bilden), läggas duk och markgrus till ytan framför ateljén, och sedan är det bara att vänta in vårblommande narcisser, julrosor, snödroppar och vivor...
  • Comments(0)//blogg.ceciliasdesign.se/#post109
Next »