Blogg Cecilias Trädgård

Blogg Cecilias Trädgård

Om trädgården genom året


Några av de många trädgårdar jag byggt de senaste femton åren har funnit vägen in i trädgårdspressen. På min hemsida ceciliasdesign.se kan du läsa om min första stora anläggning i Pixbo, en triangelformad praktrabatt vid en gammal lanthandel på Tjörn, och två av mina egna visningsträdgårdar - den ena nära Kungsbacka 1996, den senaste byggd 2009 nära Varberg.
Här kommer du att kunna njuta av senaste nytt från min ekologiska trädgård i Tvååker!

Skugglund i Okome

SÄLJES - designrådPosted by Cecilia Sundholm 2018-05-04 11:41

I höstas skissade jag några förslag till förändringar på en tomt i Okome - stort orangeri med generösa ytor för grönsaker och äkta tobak i söderläge, förslag på hur man kväver alltför lyckliga kirskålssnår, samt en stenkantad kulle mot norr för buskar, träd och perenner. På grund av den minst sagt märkliga höstvintervåren med tjäle först från februari hann det bli sista april innan vi började bygga den upphöjda kullen med traktor- och handkraft. Och jag kunde äntligen plantera de växter som stått parkerade i pallkragar sedan 20/12.

Före och efter-bilder brukar vara populärt hos mina designkursdeltagare, så här kommer ett par snapshots från oktober till maj. Komplett med benmjölsknaprande höns - och rekorderligt skyddsnät för ullungrönnen...  • Comments(0)//blogg.ceciliasdesign.se/#post158

Växthusdesign 2018

SÄLJES - designrådPosted by Cecilia Sundholm 2018-02-05 11:45

Klart jag måste ha ett tomatväxthus!! Tanken föddes utan att jag visste var den fick luft ifrån och platsen var ju given - det vill säga den enda plana ytan jag har kvar i parken... Med lite grejor i vägen bara... Men halmen kan jag ju grunda markbäddarna med (så länge som den balen legat är den nog lagom komposterad för att ge tomatisarna en finfin start!) Och gratis-stenarna som en anläggare dumpade innanför dubbelgrindarna i höstas får väl min hjältemodiga anställde rulla iväg nån gång framöver... Some other day.

Design handlar om mer än inspiration, jag vet. Men den visar vägen. Och ger uthålligheten som behövs när alla praktiska val och problem anfaller en bakifrån. Jag känner ju redan doften av varma tomatblad, ser tydligt alla basilikaplantorna som undervegetation, och en slinga av den där läckra kinesiska Xin tai-gurkan på väg uppför ett snöre... Snöre!? OCH HUR SKA DET FÄSTAS DÅ???

Ända sedan jag valde att byta en karriär som fotolärare och tidningsskribent mot en osäker framtid som trädgårdsdesigner och anläggare i slutet av 90-talet har jag haft hjälp av den gode Goethes ord om att våga välja med hjärtat. För, som han skrev - När man följer sin ingivelse kommer som på ett nästan magiskt sätt alla möjliga människor och omständigheter till ens hjälp...

Så vem dök upp med grävmaskin igår som av en händelse. Och hade tid över att brumma väck stenbumlingarna. Jo killen som har fått i uppdrag av hyresvärden att lägga om plattorna på framsidan av vårt hus, men först var tvungen att skrapa bort några kvadratmeter asfalt... Därav seriöst stor maskin. Tack Goethe.

Och tack Runåbergs för de förföriska texterna om tomatfröer. Som tur var såg jag inte den där raden om att de helst skulle odlas i växthus förrän fröna kommit.

Och sedan såg jag Åke Truedssons bild av 257 klasetomater - klart man måste odla Gelbe Dattelwein!! I HUR STORT VÄXTHUS!?

Stenarna är nu i alla fall inte INNE i huset... Och på väg till affären såg jag en jättehög med virke som bara verkade vänta på att få följa med mig och Goethe hem. Häpp!  • Comments(2)//blogg.ceciliasdesign.se/#post148

Cecilias Trädgård 2009: Parkbygget!

SÄLJES - designrådPosted by Cecilia Sundholm 2017-03-17 14:59

I tisdags träffade jag vårens första designkursare i Falkenberg. Ett piggt och entusiastiskt gäng som nu ska lära sig "allt" om trädgårdsdesign på fem tisdagkvällar. Det blir nog lätt. Hittade några scannade bilder från när jag startade MITT projekt - visningsträdgården här på Munkagård. Den nedersta bilden var den första jag tog, i början av april 2009. Var börjar vi? sa mina arbetare otåligt...

Att jag överlevde...

Jag minns hur stolt jag var när jag kom på vilken form jag skulle ha på min första pionträdgård - "piongenbanken i Gröninge" som jag kallade den. Jag hade fått låna grannens gräsmatta mittemot mitt torp, och tyckte att gamla pionsorter väl krävde gammaldags formgivning typ klosterträdgård.Några år därefter fylldes Gunnels (och min) trädgård med besökare från när och fjärran som doftade sig fram mellan överdådiga pionplantor.

2009 hade ambitionsnivån - och utrymmet! - växt lite grann. För första gången kunde jag bygga en trädgård helt från en plan yta på circa 2000 kvadrat. Så här blev det...
  • Comments(0)//blogg.ceciliasdesign.se/#post116

Bara fantasin sätter gränser...?

SÄLJES - designrådPosted by Cecilia Sundholm 2017-03-07 15:44

Gå in på en bilverkstad och fråga om de kan bjuda på några tips så du kan fixa generatorn på egen hand. Be sedan en trädgårdsdesigner om några bra tips, inför dina markarbeten. Varför antas jag använda min "fantasi" och mekanikern inte?

Enligt en forskare i kreativitet tar det sisådär 10000 timmar att bli en mästare på något. Lägger man en timme i veckan på att utvecklas inom ett ämne tar det 196 år. Lägger man tre timmar i veckan går det på ynka 64 år att bli en mästare.

Personligen har jag de senaste 18 åren lagt hela min kraft (OCH även fantasi och styrda visualiseringar) på att bygga trädgårdar, naturmiljöer och trolska rum. Jag har lyft, flyttat, delat och planterat oräkneliga växter, umgåtts med andras visioner, kunnande och trädgårdsbyggen, och dirigerat ett otal grävmaskinister, hjullastare och trädgårdsarbetare. Med 20 timmar per vecka hamnar jag på 18700 timmar. Så om jag får ge ett tips är det följande: Anlita nån som kan...Och som har mer än fantasi.

En av mina vårkunder har precis blivit med sekelskifteshus och vidhängande snårdjungel. Man kan lugnt säga att de inte ser träden för bara skog. Under mitt besök frös vi oss runt bland förväxta björkar, travar av fällen och sanka dikes-gölar. Det de heller inte kan se är den i fastighetsreklamen så vaga men frestande "potentialen". Det är det JAG tar betalt för - att se det som skyms av oytor, oharmoniska trädgårdsrum och pinniga trädben. Det ska bli spännande att återkomma när gallringen är klar. Jag ser redan den nya skugglunden, komplett med det lilla diket...
  • Comments(0)//blogg.ceciliasdesign.se/#post113

Platsanalys och anläggning

SÄLJES - designrådPosted by Cecilia Sundholm 2017-02-28 14:51

Ibland bokar mina kunder in mig innan all markplanering gjorts, och utrymmet för innovativa lösningar finns kvar. På en tomt strax utanför Tvååker var muren planerad och på väg att byggas. Den mer organiskt formade stenanläggning jag valde hällar till gav en spännande kontrast till den strikta muren. De upphöjda kanterna ger plats för bättre jorddjup - och de växter som planteras har större chans att trivas.

Den nedre delen av tomten rymde något som artigt kunde kallas syrénberså - Ett snår av fulklippta buskar och rotskott, ihop med en mindre pigg apel som senast gav fem äpplen, en halv ek, en lekstuga på väg bort, och några körsbärsträd som heller aldrig gett mycket frukt. Kunden slog ut med armarna lite hjälplöst och sa: Vad ska vi göra med det här??

Varken uppifrån vägen eller nerifrån parkeringen var dungen någon direkt skönhetsupplevelse, och platsade definitivt under rubriken "oyta". Men anledningen till att jag föreslog total utrotning var att syrénrötterna skulle bli ett aldrig sinande problem, skymma den planerade muren, och omöjliggöra plantering av något annat och roligare. Eller planering av något annat - till exempel en sittyta med en vacker spaljé som insynsskydd.  • Comments(0)//blogg.ceciliasdesign.se/#post112
Next »