Blogg Cecilias Trädgård

Blogg Cecilias Trädgård

Om trädgården genom året


Några av de många trädgårdar jag byggt de senaste femton åren har funnit vägen in i trädgårdspressen. På min hemsida ceciliasdesign.se kan du läsa om min första stora anläggning i Pixbo, en triangelformad praktrabatt vid en gammal lanthandel på Tjörn, och två av mina egna visningsträdgårdar - den ena nära Kungsbacka 1996, den senaste byggd 2009 nära Varberg.
Här kommer du att kunna njuta av senaste nytt från min ekologiska trädgård i Tvååker!

Att bygga nytt eller behålla det gamla...

SÄLJES - designrådPosted by Cecilia Sundholm 2018-08-03 12:40

Hej hopp! När dog DEN stormhatten?? Och var kommer alla bruna blad ifrån? För någon vecka sedan upptäckte jag att min stewartia bytt bladfärg och att Salix magnifica inte alls såg magnifik ut längre. Jag som tack vara högt grundvatten och skyddande marktäckare i form av diverse vilda örter och ogräs lyckats klara trädgården så gott som utan vattning i nio år fick krypa till korset. Vattna vattna vattna... Eller så gräver man bort och gör om - lätt när till och med nässlorna vitnat av torkan, och sandjorden går lätt att sikta.

Aralian fick stryka på foten, med ett jättehål kvar att fylla... Och höstanemonåkern var SÅÅ skön att bli av med. Men med tanke på hurdana rötter de har valde jag att så ettåriga grönsaker och blommor. Ja lite sent kanske. 13/7... Men både ärter, sallad och basilika har hittat upp, ihop med luktärterna. Och intill mina äppelträd på norrsidan sådde jag bondbönor och blomsterbönor 25/7 vid en nysatt spaljé - senaste gången sådde jag redan 7 juli och fick finfin skörd...

Underbart att få byta vyer och öppna upp till nya minianläggningar! Har fått ihop en stenrundel i nordvästhörnet som varit "o-yta" sedan 2009. Enda problemet är att jag förbrukat komposthögarna, så nu blir det till att använda den gamla halmbalen som hunnit multna de senaste åren. Ytskiktet fungerar bra som gång i ett annat land.

Nu grubblar jag bara på om jag ska våga flytta mina nysådda squashplantor som hamnade alldeles för tätt... Men, som mina odlarvänner på Gunnarstorp konstaterade när jag hälsade på dem igår: "ALLT har kommit igång jättetidigt. Majsen skördar vi två månader tidigare än förra året. Och vinterpumporna har redan satt frukt." Till och med deras kompost väller över av självsådda pumpor!

På Gunnarstorp plockar besökarna stora fång av dalior, galtonia och rosenflockel, och kardonen är redan gigantisk med sina silvriga blad. Men även Ingegerd och Alf har tomma ytor. -Ingen idé att så när det är så hett, säger Ingegerd. - Men du får väl äta svinmållan i stället för att slänga den, försöker jag. Och så övertalar jag henne i alla fall att provsmaka. - Mja, inte så illa, säger hon...
  • Comments(0)//blogg.ceciliasdesign.se/#post166

Skugglund i Okome

SÄLJES - designrådPosted by Cecilia Sundholm 2018-05-04 11:41

I höstas skissade jag några förslag till förändringar på en tomt i Okome - stort orangeri med generösa ytor för grönsaker och äkta tobak i söderläge, förslag på hur man kväver alltför lyckliga kirskålssnår, samt en stenkantad kulle mot norr för buskar, träd och perenner. På grund av den minst sagt märkliga höstvintervåren med tjäle först från februari hann det bli sista april innan vi började bygga den upphöjda kullen med traktor- och handkraft. Och jag kunde äntligen plantera de växter som stått parkerade i pallkragar sedan 20/12.

Före och efter-bilder brukar vara populärt hos mina designkursdeltagare, så här kommer ett par snapshots från oktober till maj. Komplett med benmjölsknaprande höns - och rekorderligt skyddsnät för ullungrönnen...  • Comments(0)//blogg.ceciliasdesign.se/#post158

Växthusdesign 2018

SÄLJES - designrådPosted by Cecilia Sundholm 2018-02-05 11:45

Klart jag måste ha ett tomatväxthus!! Tanken föddes utan att jag visste var den fick luft ifrån och platsen var ju given - det vill säga den enda plana ytan jag har kvar i parken... Med lite grejor i vägen bara... Men halmen kan jag ju grunda markbäddarna med (så länge som den balen legat är den nog lagom komposterad för att ge tomatisarna en finfin start!) Och gratis-stenarna som en anläggare dumpade innanför dubbelgrindarna i höstas får väl min hjältemodiga anställde rulla iväg nån gång framöver... Some other day.

Design handlar om mer än inspiration, jag vet. Men den visar vägen. Och ger uthålligheten som behövs när alla praktiska val och problem anfaller en bakifrån. Jag känner ju redan doften av varma tomatblad, ser tydligt alla basilikaplantorna som undervegetation, och en slinga av den där läckra kinesiska Xin tai-gurkan på väg uppför ett snöre... Snöre!? OCH HUR SKA DET FÄSTAS DÅ???

Ända sedan jag valde att byta en karriär som fotolärare och tidningsskribent mot en osäker framtid som trädgårdsdesigner och anläggare i slutet av 90-talet har jag haft hjälp av den gode Goethes ord om att våga välja med hjärtat. För, som han skrev - När man följer sin ingivelse kommer som på ett nästan magiskt sätt alla möjliga människor och omständigheter till ens hjälp...

Så vem dök upp med grävmaskin igår som av en händelse. Och hade tid över att brumma väck stenbumlingarna. Jo killen som har fått i uppdrag av hyresvärden att lägga om plattorna på framsidan av vårt hus, men först var tvungen att skrapa bort några kvadratmeter asfalt... Därav seriöst stor maskin. Tack Goethe.

Och tack Runåbergs för de förföriska texterna om tomatfröer. Som tur var såg jag inte den där raden om att de helst skulle odlas i växthus förrän fröna kommit.

Och sedan såg jag Åke Truedssons bild av 257 klasetomater - klart man måste odla Gelbe Dattelwein!! I HUR STORT VÄXTHUS!?

Stenarna är nu i alla fall inte INNE i huset... Och på väg till affären såg jag en jättehög med virke som bara verkade vänta på att få följa med mig och Goethe hem. Häpp!  • Comments(2)//blogg.ceciliasdesign.se/#post148

Cecilias Trädgård 2009: Parkbygget!

SÄLJES - designrådPosted by Cecilia Sundholm 2017-03-17 14:59

I tisdags träffade jag vårens första designkursare i Falkenberg. Ett piggt och entusiastiskt gäng som nu ska lära sig "allt" om trädgårdsdesign på fem tisdagkvällar. Det blir nog lätt. Hittade några scannade bilder från när jag startade MITT projekt - visningsträdgården här på Munkagård. Den nedersta bilden var den första jag tog, i början av april 2009. Var börjar vi? sa mina arbetare otåligt...

Att jag överlevde...

Jag minns hur stolt jag var när jag kom på vilken form jag skulle ha på min första pionträdgård - "piongenbanken i Gröninge" som jag kallade den. Jag hade fått låna grannens gräsmatta mittemot mitt torp, och tyckte att gamla pionsorter väl krävde gammaldags formgivning typ klosterträdgård.Några år därefter fylldes Gunnels (och min) trädgård med besökare från när och fjärran som doftade sig fram mellan överdådiga pionplantor.

2009 hade ambitionsnivån - och utrymmet! - växt lite grann. För första gången kunde jag bygga en trädgård helt från en plan yta på circa 2000 kvadrat. Så här blev det...
  • Comments(0)//blogg.ceciliasdesign.se/#post116

Bara fantasin sätter gränser...?

SÄLJES - designrådPosted by Cecilia Sundholm 2017-03-07 15:44

Gå in på en bilverkstad och fråga om de kan bjuda på några tips så du kan fixa generatorn på egen hand. Be sedan en trädgårdsdesigner om några bra tips, inför dina markarbeten. Varför antas jag använda min "fantasi" och mekanikern inte?

Enligt en forskare i kreativitet tar det sisådär 10000 timmar att bli en mästare på något. Lägger man en timme i veckan på att utvecklas inom ett ämne tar det 196 år. Lägger man tre timmar i veckan går det på ynka 64 år att bli en mästare.

Personligen har jag de senaste 18 åren lagt hela min kraft (OCH även fantasi och styrda visualiseringar) på att bygga trädgårdar, naturmiljöer och trolska rum. Jag har lyft, flyttat, delat och planterat oräkneliga växter, umgåtts med andras visioner, kunnande och trädgårdsbyggen, och dirigerat ett otal grävmaskinister, hjullastare och trädgårdsarbetare. Med 20 timmar per vecka hamnar jag på 18700 timmar. Så om jag får ge ett tips är det följande: Anlita nån som kan...Och som har mer än fantasi.

En av mina vårkunder har precis blivit med sekelskifteshus och vidhängande snårdjungel. Man kan lugnt säga att de inte ser träden för bara skog. Under mitt besök frös vi oss runt bland förväxta björkar, travar av fällen och sanka dikes-gölar. Det de heller inte kan se är den i fastighetsreklamen så vaga men frestande "potentialen". Det är det JAG tar betalt för - att se det som skyms av oytor, oharmoniska trädgårdsrum och pinniga trädben. Det ska bli spännande att återkomma när gallringen är klar. Jag ser redan den nya skugglunden, komplett med det lilla diket...
  • Comments(0)//blogg.ceciliasdesign.se/#post113
Next »