Blogg Cecilias Trädgård

Blogg Cecilias Trädgård

Om trädgården genom året


Några av de många trädgårdar jag byggt de senaste femton åren har funnit vägen in i trädgårdspressen. På min hemsida ceciliasdesign.se kan du läsa om min första stora anläggning i Pixbo, en triangelformad praktrabatt vid en gammal lanthandel på Tjörn, och två av mina egna visningsträdgårdar - den ena nära Kungsbacka 1996, den senaste byggd 2009 nära Varberg.
Här kommer du att kunna njuta av senaste nytt från min ekologiska trädgård i Tvååker!

Bildutställning i paviljongen!

SAMKVÄM och utflykterPosted by Cecilia Sundholm 2018-03-28 10:22

1/4 visar jag egna och andras bilder på tema Blomsterfägring. Unika bilder av 1700-talstecknaren Ehret, gamla barnboksillustrationer samt ett och annat påsk-kort från förra sekelskiftet... Och så mina fotografier från förra året i trädgården förstås...

Utställningen går att se även onsdag till söndag 4-8/4 klockan 12-15. Välkomna att trotsa snö och kylig vår med upplyftande blommor i bild!

Cecilia Sundholm, trädgårdsdesigner och fotograf  • Comments(0)//blogg.ceciliasdesign.se/#post154

Bilder från fruktutställningen...

SAMKVÄM och utflykterPosted by Cecilia Sundholm 2017-09-28 14:25

Kul med så många besökare förra helgen! Förutom en massa fruktsorter från gamla trädgårdar hade jag laddat med Anton Nilssons klassiska äpple- och päronböcker från 80-talet, och kunde luska fram namn till några okända sorter. I morgon ska jag passa på att besöka Botaniska trädgårdens fruktutställning. Kanske de kan hjälpa mig namnsätta ett par okända päronsorter och ett gammalt äpple som lokalt kallats "sötäpple".

Sorten Höstdessert kommer att finnas till salu till senhösten - lokalt och giftfritt odlad, och på barrot. Mycket vackert, saftigt och läckert äpple med fin syra, och ätmoget nu i september. Tinga ett träd om det låter spännande!

Här är det Aroma, Hallands Brunnsäpple, granater och sötäpple på bordet. Och nedan några av de päronsorter som jag kommer att ympa in på vildpäronstammar till våren. Ja, våren ja... HUR FORT GICK DEN HÄR SOMMAREN??

Nu på söndag, den första oktober, har jag parköppet för sista gången i år. Men det fortsätter att tassa omkring köpsugna kunder ett tag till, beställda fruktträd och pioner kan hämtas - och designeleverna i mina båda kurser har förhoppningsvis fortsatt tur med vädret så vi kan jobba med design i det fria några veckor till...

Välkomna till Grimeton julmarknad den 2/12 där jag kommer att sälja hemgjorda marmelader, godsaker och kavelgris (tunnbröd på Älvdalsvis!) Och välkomna åter till en ny vår i min trädgård! Cecilia Sundholm, designer och anläggare
  • Comments(0)//blogg.ceciliasdesign.se/#post142

Fruktutställning 23-24/9!

SAMKVÄM och utflykterPosted by Cecilia Sundholm 2017-09-22 11:59

Klockan 12 till 15 nu på lördag och söndag visar jag äpplen, päron och andra matnyttiga bär och frukter i Cecilias Trädgård. Några gånger under eftermiddagen kan du följa med på trädvandring - jag guidar bland nysatta och äldre fruktträd och berättar lite om kulturhistoria, sortegenskaper och pollinering... I paviljongen visas några av mina färgfotografier, samt en reproduktion av en 2000 år gammal väggmålning från drottning Livias trädgård i Rom!

Här är två av päronsorterna jag hittat till utställningen. Överst Filip - eller dubbelfilip som den även kallas. Numera omöjlig att finna i handeln både som frukt och som träd... Så i vår kommer jag att föröka den lilla pensionären och förhoppningsvis ha ungträd till salu till hösten 2018!

Päronträdnummer två (nedersta bilden) bär runda knotiga frukter som mognar inom någon vecka. Ägaren har inget namn på sin klenod, men vet att trädet är gammalt. Kanske kommer någon av helgens besökare på ett möjligt sortnamn...

Välkomna hälsar Cecilia S  • Comments(0)//blogg.ceciliasdesign.se/#post141

Microsemester på Gunnarstorps trädgårdar!

SAMKVÄM och utflykterPosted by Cecilia Sundholm 2017-09-01 14:26

Gunnarstrop trädgårdar och deras enorma ytor snittblom för självplock har jag visat bilder från tidigare på denna blogg. Men varje trädgård skiftar utseende efter väder, årstider och inplanterade nyheter - och Alfs och Ingegerds trädgård är värd många besök under ett odlingsår... Nära Sjönevad, välskyltat från vägen, och i ett idylliskt landskap trängs dalior, solrosor, luktärter, skobandssolrosor och montbretia. Och så är det den där pumpaåkern - nu så frodig att Ingegerd knappt ser pumporna gömda under alla blad...

I år har Gunnarstorp blivit klassat som ekomuseum, så det dyker väl upp en skylt om det så småningom.... Och varför kallar jag mitt senaste besök bland blommor och pumpor för "microsemester", kanske ni undrar? För det att byta sin egen miljö mot en annan bara för ett par timmar gör något med själen - fantasin - och ens ibland sinande energi. Skönhet är, har jag alltid tänkt, rent revolutionärt!  • Comments(0)//blogg.ceciliasdesign.se/#post137

Fota en daggmask??

SAMKVÄM och utflykterPosted by Cecilia Sundholm 2017-05-10 11:42

Ända sedan tioårsåldern har jag burit runt på daggmask. Ja inte för jämnan, men från en väg till närmaste dike, eller ur en vattenpöl till torrare mark. Det kunde ta lång tid att komma fram till skolan, speciellt när regnet tvingat daggmaskarna att rymma upp på torra land. Jag förstod naturligtvis inte att deras gångar blivit vattenfyllda. Och det skulle ta 50 år innan jag nåtts av kuriosafakta som att gångarna kan bli upp till 80 år gamla. (Hur tog nån reda på det?) Eller att de håller bakre delen av kroppen fast förankrad i gångmynningen när de är uppe och skördar organiskt material att hala ner i djupen.

Över huvud taget är man väl inte upptagen med att reflektera över daggmaskars existens, genomsnittsålder eller parningsriter. Precis som så många andra varelser som vi inte grunnar på, och som är grunden för vår existens. Utan maskar, gråsuggor och andra marklevande kritter skulle vi översvämmas av ruttnande organiskt avfall.

Adoptera en mask! Mata jorden med ogräs, kompost, löv eller halm så den lilla välgöraren har något att gnaga på, dra ner, och berika vår matjord med! Använd inte gifter eller konstgödsel i trädgården. Då sätter du markens arbetare på svältkost - och i förlängningen dig själv.
  • Comments(0)//blogg.ceciliasdesign.se/#post123
Next »