Blogg Cecilias Trädgård

De franska pionerna är i blom!SÄLJES - pioner

Posted by Cecilia Sundholm 2018-05-31 14:50

Går det fort ELLER??? I morse gick jag en runda i trädgården, där de flesta av luktpionerna börjat slå ut. Två veckor tidigare än förra året...

Mina senast köpta sortklenoder från Frankrike 2015 kommer att gå i blom för första gången, och går att tinga för dig som är hugad. Betald piondelning skickas i höst!

Blog imagePionöppet 2/6 till 10/6 kl 12-15!SÄLJES - pioner

Posted by Cecilia Sundholm 2018-05-28 10:09

Första vågen luktpioner lär slå ut redan före helgen, men jag håller öppet för allmänheten från och med lördag 2/6 för er som inte bokat gruppvisningar.

Blog imageBlog imageBlog imageDet går fort nu med på- och utblomning... Maskrosorna och blåregnet och bondpionerna har redan satt frö, och beroende på fortsatt värmebölja eller svalka kan mina hundra luktpionsorter blomma över före midsommar...

Den enda buskpion som ännu står i knopp (överst) är Souvenir de Maxime Cornu från förra sekelskiftet. Gigantisk nedhängande gul dubbel blomma som ser ut att vara doppad i hallonsaft. (Ättling till den gula buskpionarten P lutea som kommer att gå i frö i år igen, så det lär bli bebisar till salu!)

Blog imageAnnars är det klippning som gäller. Döda rosgrenar, överdrivet frodigväxande prydnadsbuskage och en och annan död björnbärskvist. Välkomna till Västsveriges största levande pionmuseum med ständig WORK IN PROGRESS! Cecilia S.

Blog imagePionmuseet öppnar den3/6!Blommor och blader

Posted by Cecilia Sundholm 2018-05-23 10:13

Blog imageBlog imageBlog imageBlog imageBlog imageBlog imageBlog imageBlog imageBlog imageBlog imageBlog imageBlog imageBlog imageBlog imageBlog imageBlog image

Örter, ogräs och tamväxter den 22/5Blommor och blader

Posted by Cecilia Sundholm 2018-05-23 09:58

Igår firades Botaniska mångfaldens dag över hela Sverige, och de besökare som hittat in till min trädgård var både kunniga och nyfikna. Mitt val att satsa på både vilda och tama växter i visningsträdgården rönte ovanligt nog applåder snarare än rynkade ögonbryn. Mest förtjusta var nog alla över den numera sällsynta örten vitrapunkel, som jag fick från min praktik på Gunnebo slott 1996. Till skillnad från många så kallade förädlade växter har den kvar sin förmåga att attrahera bin och humlor med pollen och nektar... Se bildbevis nedan!

Blog imageBlog imageNi som ser fram emot att besöka mitt pionmuseum ska veta att luktpionerna lär börja slå ut nån gång i början av juni, och de många senblommande sorterna kanske blommat över redan till midsommar... Boka tid för gruppvisning och eventuell servering - eller ta med egen kaffekorg! Bondpionerna slog ut en vecka tidigare än förra året, och buskpionerna likaså. Ja, nu blommar det nåt "rusligt"...

Hälsar CeciliaBotaniska mångfaldens dag 2018Blommor och blader

Posted by Cecilia Sundholm 2018-05-04 12:14

Blog imageOgräsvandring i Cecilias Trädgård 22/5 kl 15-19 - hur kul kan DET vara?? Jag verkar vara den enda i Halland som under hemsidan Botaniska mångfaldens dag 2018 hävdar att ogräsen förtjänar ett bättre öde än att elimineras från trädgårdar, parker och åkrar. Guidning och kanske provsmakning utlovas!

Bilden ovan är från mammas fälthandbok om blommor i Norden från 1974 - Bonniers flora i färg. De flesta känner inte längre igen de vilda ärtväxterna som hjälpt till att förse markerna med kväve, gett insekterna nektar och pollen, och försett fåglarna med vinterfrö. Många av de växter som mamma försökte lära mig att känna igen när jag var barn är numera lika utrotningshotade som de ängar örterna förr trivdes på. I min arrendeträdgård på 2000 kvadratmeter finns sedan ett decennium fler vilda örter än på de omgivande grönytorna. Men vem vet? Kanske dessa artfattiga marker återkoloniseras med vindars och fåglars hjälp?

I mammas tummade bok läser jag de bekanta namnen. Kråkvicker och gulvicker, rosenkronill, nålginst och käringtand, humlelusern, blodklöver, gökärt och harklöver - en favorit med sina pälsduniga fröhus perfekta som eterneller. Numera är både de vilda örterna, göken och humlan på god väg att försvinna - och det vilda förutsätter vår hjälp, vårt val att släppa in mer än gräsåkrar, rododendron och tuijahäckar i våra tama och artfattiga trädgårdar innan det är för sent.